Kontaktlencsék - Visus Optika

Sokan nem szeretik a szemüveget, mert úgy érzik, az megváltoztatja arcuk karakterét. Mivel a kontaktlencse nem is látszik, ez a kérdés fel sem merül.

A lencse a látásélmény terén is előnyös. Míg a szemüvegnek kis térszűkítő és-torzító hatása van, addig a kontaktlencse minőségileg jobb képet ad. Tulajdonképpen pont olyan kép keletkezik, mint amilyet ép szemmel is látnánk. Akár még -10 dioptriánál is teljes látásélességet élvezhetünk, ami nem mondható el a szemüvegről.

KontaktlencseA szemüveg a két szem között esetleg meglévő nagy különbséget nem mindig tudja korrigálni, a két szemüveglencse között nem lehet túlságosan nagy dioptriakülönbség. A kontaktlencse áthidalja ezt a problémát, a két lencse között bármekkora dioptriakülönbség lehet!

Minden egyes kontaktlencse egyedi értékekkel rendelkezik a dioptriát, a bázisgörbületet és az átmérőt illetően. Ezek megállapításán túl egy általános szemészeti vizsgálat keretében azt is megvizsgáljuk, hogy a szemünk egyáltalán alkalmas-e a kontaktlencse-viselésre.

Előfordulhat például, hogy a szemünknek olyan veleszületett rendellenessége van, amely lehetetlenné teszi a lencseviselést. A ma gyakran előforduló szemszárazság például nagyon megnehezíti azt, hogy lencsét hordhassunk, mert a kontaktlencse - mint idegen test - irritálja az amúgy is száraz szaruhártyát, és krónikus gyulladást okozhat rajta.

A kontaktológus felméri a viselő szándékait, a vizsgálat során kapott információk mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a számtalan fajta lencse közül a legmegfelelőbb típust sikerüljön kiválasztani. Ma már olyan speciális esetekben is lehetséges a kontaktlencse-viselés, amelyekben korábban csak a szemüveg volt képes korrigálni a látást. Ilyen az astigmiás szemre való és a multifokális kontaktlencse is.

Megfelelő ápolás esetén a kontaktlencse egészséges, kényelmes és megfelelő látáskorrekciós megoldást jelent az Ön számára. Akár kezdő kontaktlencse viselő, akár több éve visel kontaktlencsét, az alábbi tanácsok segítséget nyújtanak Önnek, hogy élvezhesse a kontaktlencse viseletből származó előnyöket.

Kontaktlencsék széles választékát kínáljuk, amelyek ugyanolyan tiszta látást biztosítanak az Ön számára, mint amelyet a szemüveg viseletekor tapasztal. A kontaktlencsék számos előnnyel rendelkeznek a szemüveggel szemben, például viseletük kényelmes, valamint kozmetikai értéket is képviselnek.

A különböző látási igényekhez, életmódhoz és viselési ütemtervekhez különböző kontaktlencsék ajánlunk. Amíg néhány kontaktlencsét viselhetünk akár 1 hónapon át folyamatosan, addig a legtöbb kontaktlencsét naponta ki kell venni. A súlyos szemészeti komplikációk kialakulásának megelőzése érdekében fontos szakembereink által javasolt viselési rend betartása. Forduljon kontaktológusunkhoz, ha bármilyen kérdése merül fel kontaktlencséje helyes viselési rendjével kapcsolatban.

 

Néhány tanács, az egészséges és problémamentes kontaktlencse viseléshez

Fontos, hogy alaposan megmossa, leöblítse és megszárítsa kezét minden egyes alkalommal, amikor kontaktlencséjét kezeli. Ne helyezze fel kontaktlencséjét a szemére, ha az vörös, irritált vagy fáj. Ezekben az esetekben azonnal forduljon kontaktológusához, mielőtt folytatná a kontaktlencse használatát.

 

A kontaklencse cserélési rendje

Kontaktlencse csereA különböző fajta kontaktlencsék különböző anyagokból készülnek. Mivel minden anyag másként viselkedik, a gyártók minden egyes kontaklencse típushoz ajánlanak egy lencsecsere ütemtervet, amely biztosítja a lencse optimális teljesítményét. A legtöbb napjainkban használt kontaktlencsét a gyakori csere figyelembe vételével tervezték. A lencsecsere gyakorisága jellemzően az egynapostól 1-2 héten át a havi rendszerességű csereidőtartamig terjed. Forduljon kontaktológusához, aki javasolni fog Önnek egy lencsecsere ütemet az Ön által viselt kontaktlencse típusának, valamint egyéni igényeinek megfelelően.

 

A kontaktlencse ápolása

Attól függően, hogy milyen típusú kontaktlencsét visel, számos lehetőség közül választhat kontaktlencséje tiszítását és fertőtlenítését illetően. Néhány lencse, mint például az egynapos lencsék, kevés vagy semmilyen ápolást nem igényelnek – egyszerűen eldobja használat után. Ha azonban hosszabb kihordási idejű kontaktlecsét használ, akkor Önnek a lencséit tisztítania és fertőtlenítenie kell minden egyes használat után. Kontaktlencséi megfelelő ápolásával azok tiszták maradnak és kényelmes viseletet biztosítanak. Kérje szakember segítségét annak meghatározására, hogy melyik típusú lencse a legmegfelelőbb az Ön számára.

 

A kontaktlencse biztonságos használata

  • Kontaktlencséjét viselje és cserélje a kontaktológus által előírt ütemtervnek megfelelően.
  • Távolítsa el kontaktlencséjét minden vízben végzett tevékenység, például pezsgőfürdőzés vagy úszás előtt. Ha kiterjesztett viseletű kontaktlencse használóként bármilyen jellegű aggálya merülne fel, forduljon kontaktológusához.
  • Mosson kezet szappannal és vízzel, majd szárítsa meg a kezét, mielőtt kontaktlencséjéhez nyúlna.
  • Minden alkalommal friss tisztító és fertőtlenítő oldatot használjon a lencsék tisztításához és tárolásához. Soha ne használja újra vagy öntsön tiszta oldatot a már használtra.
  • Soha ne használjon sótartalmú oldatot és nedvesítő cseppeket a kontaktlencsék fertőtlenítésére. Ezek az oldatok nem fertőtlenítik a kontaktlencsét.
  • Tárolja kontaktlencséit erre alkalmas tokban.
  • A lencsetartó tokot használat után steril kontaktlencse oldattal kell kiöblíteni (soha ne használjon erre a célra csapvizet), és ezt követően hagyja nyitva, hogy megszáradhasson.
  • Cserélje ki a lencsetartó tokot havonta.
  • Ha bármilyen problémát tapasztal kontaktlencséjével kapcsolatban, távolítsa el kontaktlencséjét és azonnal keresse fel kontaktológusát. A kényelmetlenség érzete akár súlyosabb komplikációkra utaló korai jelzés is lehet, és a korai kezelés jelentősen javíthatja a problémák megszűntetésének esélyét.