Védőszemüvegek Forgalmazása - Visus Optika

Az uvex szemvédelmi osztályának speciális részlege már évtizedek óta egyénre szabott megoldások fejlesztésével foglalkozik a korrekciós védőszemüvegek és a számítógépes munkavégzéshez használandó védőszemüvegek viselői számára. A házon belüli kutatás-fejlesztésnek, a kiválóan képzett szakértőinknek és a technológia folyamatos optimalizálásának köszönhetően a termékek teljesítik vagy túlszárnyalják a legszigorúbb szabványok követelményeit is. Minden termék részletes tanúsítási eljárás tárgyát képezi, és a folyamatos innováció célja az, hogy új minőségi kategóriát állítsunk fel az egész ipar számára.

Az ipari munkavédelmi termékek csak akkor tölthetik be a céljukat, ha ezeket elfogadják és viselik azok, akik védelmére szolgálnak. Alapvetően fontos, hogy a korrekciós védőszemüveg pontosan ugyanolyan optikai követelményeknek feleljen meg, mint a magánéletben használt dioptriás szemüveg, és úgy legyen kialakítva, hogy megfeleljen a munkahely vizuális követelményeinek. A tapasztalataink szerint a munkavállalók sokkal szívesebben viselnek egyénre szabott munkavédelmi eszközöket, és sokkal jobban vigyáznak is rájuk, mint a szabványosított termékekre. Az ipari adatok szerint a korrekciós védőszemüveg várható átlagos élettartama kb. két év.

Egyénre szabott megoldások

A szolgáltatási ajánlatunk fontos részét képezi a helyszíni felmérés, ahol az illetékes menedzserekkel együttműködve testre szabjuk a termékmegoldásainkat a különböző munkahelyi elemzések során és a  munkakörnyezetben tapasztalt kockázatértékelések alapján. Összegyűjtünk minden adatot, ami szükséges ahhoz, hogy mindenki számára egyénre szabott termékmegoldást biztosítsunk, és megőrizzük ezeket az adatokat későbbi felhasználásra és az ügyfeleink számára.

Továbbá, az ügyfeleink számára előnyt jelent a helyi kiskereskedő partnerekkel fennálló széleskörű hálózat, amely lehetővé teszi az uvex számára, hogy folyamatosan magas minőségi színvonalat garantáljon.

 

Tanúsítás és jelölések

A személyre szabott korrekciós védőszemüvegek keretein és lencséin eltávolíthatatlan módón kell feltüntetni az EN 166 szabvány szerinti jelölést az EGK irányelvekben előírtak teljesítéséhez. A tanúsítást független vizsgálóintézetek végzik rendszeres időközönként. A kereteken és lencséken fel kell tüntetni a gyártó azonosítóját és a szemüveg mechanikai vagy behatásokkal szembeni ellenálló képességének osztályát, valamint a lencséket el kell látni az optikai minőségi osztály jelzésével is.

A mechanikai ellenálló képesség vizsgálatához használt módszerek a lencse anyagától függően változnak. Az alábbi vizsgálati módszereket az EN 168-ban határozták meg.

Ha a lencse mechanikai ellenálló képességi osztálya eltér a keretétől, akkor összességében a védőszemüvegnél a kettő érték közül a kisebb számít.

Felhívjuk a figyelmét, hogy a kötelező jelölések miatt fényezetlen lencse nem árusítható. A kész szemüvegeken a védelmi funkciót gyengítő módosítások nem végezhetők.

 

Lencseanyagok

 

Fókusztípusok

 

Különleges Lencsék

Nagyobb törésmutatójú műanyag lencsék

A nagyobb törésmutatójú műanyag lencsék nagyobb fénytörésimutatóval rendelkeznek, mint a CR 39 lencsék. A nagyobb törésmutató miatt a fény jobban megtörik a lencse felületén, így vékonyabb lencsék készíthetők.

A törésmutató egy lencseanyag optikai vastagságát jelzi. Minél vastagabb optikailag egy lencse, annál lassabban hatol át a fény az anyagon és annál nagyobb a fénytörés. Ezért a magasabb törésmutatóval rendelkező lencsék nagyobb fénytörő képességgel rendelkeznek. A nagyobb törésmutatójú műanyag lencséket kb. +/–4 vagy nagyobb dioptriához javasolják.

Egyfókuszú lencsék esetén HI 1,6 és HI 1,67 mutatóval rendelkező műanyag lencsék kaphatók.

Varifokális lencsék HI 1,67 mutatójú műanyagból kaphatók.

A HI lencsék bevonata karcálló.

Aszférikus lencsék

Az aszférikus lencsék konkáv kialakítása nem folyamatos, hanem a szélek felé ellaposodik. Az aszférikus műanyaglencsék geometriáját optimalizálták, a lencsék vékonyabbak, könnyebbek és kevésbé domborúak, mint a szabványos lencsék.

Az aszférikus műanyag lencséket kb. +/–3,5 vagy nagyobb dioptriához javasolják.

UV 400 – bevonat

A műanyag lencsék felületét egy különleges anyaggal vonták be, amely akár 400 nm sugárzást is elnyeli. Következésképpen ezek a lencsék 100%-os védelmet nyújtanak az UV-A, UV-B és UV-C sugárzás ellen. A bevonat így alkalmas pl. bőrgyógyászati PUVA kezelésekhez használt védőlencsékhez.

A bevonat CR 39 lencsékhez használható és tükrözésmentes bevonattal is kombinálható, míg karcálló bevonatokkal nem.

Didímium lencsék

A didímium lencsék azzal a különleges tulajdonsággal rendelkeznek, hogy elnyelik a nátrium sárga vonallal jellemezhető színképét 589 nm-en, ezért használják főképpen üvegfúvásnál.

Amikor az üveget melegítik, a nátrium miatt sárga vonallal jellemezhető színkép jelenik meg halvány sárga láng formájában, amely elhomályosítja a munkadarabot. A didímium lencsék ezt kiszűrik, így az üvegtárgy hevítés közben is látható.

Azonban, ha infravörös fény elleni védelemre is szükség van, akkor a didímium lencsék nem megfelelőek, mivel IR áteresztő képességük magasan 80% felett van.

A didímium lencsék egyfókuszú modellekben kaphatók max. +/–4,0 dpt-ig. Mivel ezeket kifejezetten csak kérésre gyártják, a szállítási idő hosszabb lehet.

A didímium lencséket nem vizsgálják és tanúsítják az EN 166 szerint, ezért ezek a megjelölések nem is találhatók meg rajta.

 

Tükrözésmentes bevonat - színezett lencsék

Tükrözésmentes lencsék

A fény minden lencse felületéről visszatükröződik, ami kéretlen fényveszteséget jelent. A tükrözésmentes bevonatok csökkentik ezt a hatás, következésképpen a fényveszteséget.

A kiszorítás és interferencia elveire épülő tükrözésmentes bevonatok a lencsék fényvisszatükrözésének csökkentésére használhatók. A lencse felületét rendkívül vékony, nagy precizitású bevonattal látják el vákuumpárologtatással.

A tükrözés csökkentésének előnyei:

  • Sokkal kontrasztosabb látás
  • Megnő a lencsék fényvezető képessége
  • Csökken a látási zavarok okozta kellemetlenség
  • Tisztább látás

A tükrözés csökkentésének különböző szintjei vannak:

Normál tükrözésmentes bevonat:

  • Szabványos tükrözéscsökkentés
  • A látható fénytartomány egy hullámhosszát szűri ki (interferencia)

Többszörös tükrözésmentes bevonat:

  • Dupla tükrözéscsökkentés
  • A látható fénytartomány két hullámhosszát szűri ki (interferencia)

Szuper tükrözésmentes bevonat:

  • Maximális tükrözéscsökkentés
  • A látható fénytartomány több hullámhosszát szűri ki (interferencia)

 

Variomatic (változó árnyalatú lencsék)

A lencse felületét az UV-sugárzásra reagáló anyaggal vonják be. A felület az UV-fénnyel érintkezve változik és a lencse automatikusan elsötétül. A bevonat a látható fénytartomány egyes részeit erősebben elnyeli, így védi a szemet az erős fény ellen. Amikor nincs UV-sugár zás, a lencsék automatikusan kivilágosodnak.

A Variomatic lencsék alapszintű árnyalata kb. 8-10%, amely az UV-sugárzás és a hőmérséklet függvényében kb. 70%-osra változik.

A Variomatic lencsék polikarbonát és Trivex anyagból kaphatók korrekciós védőszemüvegekhez.

 

Színezett lencsék (állandóan)

A vakító fény elleni védelem érdekében, pl. kinti munkavégzéshez, a korrekciós védőszemüvegek és a képernyő előtti munkát végzők számára készült szemüvegek színezett lencsékkel is gyárthatók.

A lencsék szürke vagy barna árnyalatokban kaphatók 15-75%-os elnyelési szinttel.

Edzett üvegből nem gyártunk színezett lencséket.

Fontos megjegyezni, hogy a vakító fény ellen védő, >20%-os sötétítéssel rendelkező szűrők alkonyatkor és éjszaka nem használhatók.

 

Terméktámogatás vagy ajánlatkérés tárgyában állunk rendelkezésükre:

 

Koller János
Kereskedelmi vezető

Telefon/Fax:
Mobil:
E-mail:
Honlap:

+36 33 313-382
+36 30 436-3573
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.visusoptika.com